This is Patra, Greece: Άραξος, αεροδρόμιο Πάτρας.

1 Οκτωβρίου 2013

Άραξος, αεροδρόμιο Πάτρας.

Η Πάτρα είναι γνωστή για το λιμάνι της, το οποίο την συνδέει με την Ιταλία και τα νησιά του Ιονίου.
Αυτοκινητόδρομο δεν έχει, σιδηρόδρομο δεν έχει, αεροδρόμιο έστω και τυπικά έχει.
Ο Άραξος (IATA: GPA, ICAO: LGRX) είναι ένα μικρό στρατιωτικό και πολιτικό αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την Πάτρα, το εξυπηρετεί είναι σχήμα λόγου. Το αεροδρόμιο στερείται βασικών υποδομών, παραδείγματος χάριν από ΑΤΜ. Η σύνδεση με την πόλη της Πάτρας γίνεται μέσω της "εθνικής οδού" Πύργου-Πατρών η οποία είναι επιεικώς επικίνδυνη. Μόνιμη σύνδεση με λεωφορείο δεν έχει το αεροδρόμιο, σύνδεση με μέσο σταθερής τροχιάς δεν έχει, οπότε οι επιλογές του ταξιδιώτη που θα επιλέξει το αεροδρόμιο Αράξου είναι είτε το ΚΤΕΛ που υποστηρίζει τις πτήσεις της Ryainair και κοστίζει 4€, είτε οι ταξιτζήδες που περιμένουν οι επιβάτες που πλήρωσαν 20€ για μία πτήση Ιταλία-Ελλάδα να δώσουν 50€ για να πάνε στο επόμενο χωριό, είτε η ενοικίαση αυτοκινήτου.

Πρόσφατα είχαμε συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων με  τον Αερολιμενάρχη Αράξου με θέμα την αεροπορική σύνδεση του Αράξου με το Λονδίνο. Η συμπολίτισσά μας κυρία Κατερίνα Σγούρα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών οι οποίες θα επιδοθούν σε αεροπορικές εταιρίες ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο έναρξης πτήσεων για Λονδίνο.
Ωραία και ρομαντικά όλα αυτά αλλά ας μιλήσουμε με επιχειρήματα:
1. Το αεροδρόμιο του Αράξου δεν υποστηρίζεται από κανένα έργο υποδομής. Όπως γράψαμε προηγουμένως δεν έχει σύνδεση με ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ούτε με μέσο σταθερής τροχιάς.
2. Το αεροδρόμιο του Αράξου δεν έχει ΚΑΜΙΑ πτήση κατά την διάρκεια του χειμώνα, δηλαδή το περισσότερο διάστημα του χρόνου και ΚΑΜΙΑ τακτική εσωτερική πτήση.
3. Ζητάμε από τις Ryanair και Easyjet να διαβάσουν τις υπογραφές και να συγκινηθούν την στιγμή που για να πάνε οι ίδιες εταιρείες σε τουριστικούς προορισμούς φιλέτα ζητάνε 360.000€ από την Κέρκυρα, τουλάχιστον 70.000€ από την Ζάκυνθο και περίπου 150.000.000€ για πτήσεις από το Ελευθέριος Βενιζέλος (ATH). Φυσικά όλα αυτά τα ποσά δεν είναι μετρητά αλλά διαφημιστικοί χώροι, κίνητρα, φοροαπαλλαγές που όμως επιβαρύνουν τους τοπικούς φορείς. 
4. Το επιχείρημα οτι ο Άραξος είναι κοντά στην Ολυμπία και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς καταρρίπτεται εύκολα από το παράδειγμα του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας (IATA: KLX, ICAO: LGKL), ο οποίος έχει περισσότερη κίνηση από την Πάτρα, έχει τακτικές εσωτερικές πτήσεις και πτήσεις εξωτερικού και παρουσιάζει συνεχή άνοδο.

Με ανάλογες ρομαντικές κινήσεις και ψευδαισθήσεις θα προχωρήσει ο χρόνος προς τις εκλογές και φυσικά εάν δεν έρθουν Ryanair και Easyjet στην Πάτρα θα φταίνε αυτοί που είναι αδίστακτοι.

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστω για την προβολη αλλα θα ηθελα να σχολιασω καποια πραγματα:
    1) Ειμαι η Κατερινα Σγουρα, που προσπαθω να κανω ενα καλο για τον τοπο μου μενω. Δεν εχω να κερδισω ουτε χρηματα, ουτε καμια πολιτικη θεση.
    2) Δεν ικετευω καμια εταιρια να ερθει π.χ.RyanAir γιατι ξερω οτι ζητανε χρηματα. Εχω ερθει σε επαφη με αλλες αεροπορικες εταιριες, που πραγματικα ενδιαφερονται για την γραμμη και σε μονιμη βαση.
    3) Οσο αφορα τους δρομους: μια βολτα προς τα αεροδρομια της Κεφαλονιας και Ζακυνθου θα σας αλλαξει την γνωμη για τους δρομους. Επισης, το ΚΤΕΛ ειναι αρκετα φτηνο (4Ε) και τα ταξι δεν προλαβαινουν τους τουριστες.
    4) Δεν εχει καμια πτηση το χειμωνα, αλλα αυτο μπορουμε να το αλλαξουμε.
    5)Τα αλλα αεροδρομια παρουσιαζουν συνεχη ανοδο - για ποιους λογους δεν μπορει να γινει αυτο και στον Αραξο. Ειχε 15% απο τον προηγουμενο χρονο φετος. Οι πτησεις, Πατρα-Λονδινο ηταν παντα γεματες που καμια φορα αναγκαζομουν να παω στην δουλεια μου απο Αθηνα.
    6) Επιβαρυνση ηδη υπαρχει - πληρωνουμε φορους για το αεροδρομιο που ειναι δωρεαν για της εταριπιες που ερχονται το καλοκαιρι. Μαλιστα, οι τουριστες να ερχονται δωρεαν, αλλα οι Πατρινοι να τρεχουν στην Αθηνα.
    7) Οι πτησεις μπορουν να μεινουν και το χειμωνα διοτι η γραμμη ειναι για τους φοιτητες, γονεις που εχουν παιδια στην Αγγλια, για τους μονιμους Αγγλους που μενουν στην Πατρα, Αχαια. Αιγιο και Πυργο και για αυτους που συνεργαζονται με την Αγγλια λογο δουλειας π.χ Κεντρα Ξενων Γλωσσων, Συγγραφεις κλπ.
    8) Υπαρχουν Αγγλοι που εχουν τα κοτερα τους στην μαρινα της Πατρας. Πληρωνουν για αυτην την υπηρεσια - γιατι να τους διωξουμε;
    9) Στην Κρητη ανοιγει βαση που θα προσφερει δουλεια στους τοπικους - γιατι οχι στον Αραξο;
    10) Μια βολτα στις μικρες πολεις που εχουν ανοιξει τα αεροδρομια τους θα δειξει πως οι κατοικοι δεν υποφερουν σε αυοτυς τουσ δυσκολους καιρους π.χ. Alicante,Spain.
    Oι λιστα δεν τελειωνει εδω.
    Απλα, εγω εχω ενα οραμα για αυτην την πολη που δεν εχει να ζηλεψει τιποτα απο αλλες. Με αγαπη, σεβασμο και λιγη φροντιδα, η Πατρα θα μπορουσε να ηταν μια λαμπερη πολη της Ευρωπης.
    Με εκτιμηση,
    Κ Σγουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή