This is Patra, Greece: 1ο LGBTQI+ Pride Patras 17-18 Ιουνίου 2016

6 Απριλίου 2016

1ο LGBTQI+ Pride Patras 17-18 Ιουνίου 2016

Στις 17 και 18 Ιουνίου στον μόλο της Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί το 1ο LGBTQI+ Pride Patras.

Patras Pride
Το 1o LGBTQI+ Pride Πάτρας Φεστιβάλ για την Απελευθέρωση του Φύλου και της Σεξουαλικότητας Ενάντια στην Καταπίεση και τις Διακρίσεις, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, θα είναι ένα διήμερο φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν ποικιλία δράσεων όπως ομιλίες, workshop, συναυλίες από μουσικά σχήματα, πάρτι κ.α.
Κορύφωση του διημέρου θα είναι ηπραγματοποίηση Πολύχρωμης Πορείας στους δρόμους της πόλης, όπου η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και οι υποστηρικτές της, θα βαδίσουν υπερήφανα, όπως αναφέρουν και στο σχετικό δελτίο τύπου, σπάζοντας την αφάνεια, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους καθώς και την ελεύθερη έκφραση – χωρίς φόβο και απειλές για τη ζωή μας.

Η ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του Patras Pride αναφέρει:



Ζώντας στην πόλη της Πάτρας, όπου οι νοοτροπίες της κλειστής κοινωνίας για χρόνια δεν επιτρέπουν την ελεύθερη έκφραση της διαφορετικότητας, ήρθε η ώρα η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ) και οι υποστηρικτές της να υψώσουν τη φωνή τους για να διεκδικήσουν το δημόσιο χώρο και να υπερασπιστούν την υπόστασή τους.

Στην Ελλάδα του σήμερα όπου η οικογένεια, η εκπαίδευση, η εκκλησία, τα ΜΜΕ επιβάλλουν μία κυρίαρχη ιδεολογία, ένα αυστηρά περιοριστικό σύστημα κανόνων, που οδηγεί στην εμφάνιση του στερεότυπου της «φυσιολογικής συμπεριφοράς», η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα παραμένει αφανής και στερείται βασικών δικαιωμάτων. Κάθε έκφραση της ατομικότητας που εναντιώνεται στο στερεότυπο αυτό υφίσταται στιγματισμό, κοινωνικό αποκλεισμό, ακόμη και στοχοποίηση.

Τα περιστατικά ομοφοβικής/τρανσφοβικής βίας τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με την άνοδο και νομιμοποίηση του φασισμού στη χώρα μας. Στην Πάτρα η εκκλησία απροκάλυπτα στοχοποιεί τη διαφορετικότητα χτυπώντας πένθιμα τις καμπάνες της όταν εμείς τολμάμε να εμφανιστούμε. Το σύμφωνο συμβίωσης επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς παρ’ όλα αυτά να έχει επιτευχθεί ισότητα και ισονομία.

Αφουγκραζόμενοι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα στην επαρχία και ειδικότερα στην Πάτρα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και οργανωνόμαστε συλλογικά για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, για την απελευθέρωση του φύλου και της σεξουαλικότητας, ενάντια στην καταπίεση και τις διακρίσεις. Είμαστε κομμάτι της ίδιας κοινωνίας και ζητάμε την αξιοπρεπή και αρμονική συμβίωση που μας αρμόζει, γιορτάζοντας την πολυχρωμία μας.

Ενωνόμαστε και βγαίνουμε μπροστά μαζί με αλληλέγγυες κοινωνικές ομάδες και συλλογικότητες απαιτώντας το χώρο που ανήκει τόσο σε εμάς όσο και σε όλους, στην πόλη μας.

Με την κίνησή μας να διοργανώσουμε το 1ο LGBTQI+ Pride Patras στοχεύουμε:

-στην ορατότητα και την ενδυνάμωση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
-στη διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, σε θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο.

Διεκδικούμε:
– τη θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου, προκειμένου να υπάρχουν ίσα δικαιώματα ανάμεσα στα ομόφυλα και στα ετερόφυλα ζευγάρια, καθώς και την νομιμοποίηση της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.
– να υιοθετηθούν γρήγορες, διαφανείς και πλήρως προσβάσιμες διαδικασίες νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, βασισμένες στον αυτοπροσδιορισμό, δίχως καμία προϋπόθεση βασισμένη στα χαρακτηριστικά ενός προσώπου ή σώματος.
– στην ενημέρωση και επιμόρφωση πάνω στα θέματα της ταυτότητας φύλου, της έκφρασης του φύλου και της σεξουαλικότητας
– στη συγκρότηση δημόσιου λόγου ενάντια στον σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, την πατριαρχία και τον ρατσισμό. Έμφαση θέλουμε να δοθεί ιδιαίτερα σε θέματα τα οποία αποσιωπούνται, όπως είναι το ομοφοβικό bullying και τα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων
– στην ίση μεταχείριση σε τομείς εργασίας και υγείας ανεξαρτήτου κοινωνικού φύλου και σεξουαλικότητας
- στην προσθήκη μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο εκπαιδευτικό σύστημα, με αναφορά στη σεξουαλική διαφορετικότητα και την ταυτότητα και έκφραση φύλου.

Αποφασίσαμε το φεστιβάλ να είναι:
αυτοοργανωμένο, χωρίς χορηγούς και διαφημίσεις
ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και διακρίσεων.

Η οργανωτική ομάδα συστάθηκε σταδιακά έπειτα από 4 ανοιχτές συνελεύσεις με αρχή το πρώτο ανοιχτό κάλεσμα στις 26/11/2015 και «κλείδωσε» με το ανοιχτό κάλεσμα της 16/01/2016.
Ο τρόπος λειτουργίας της είναι ο εξής:
- οι αποφάσεις συνδιαμορφώνονται συλλογικά από την οργανωτική ομάδα σε εβδομαδιαίες συνελεύσεις
- η λειτουργία των συνελεύσεων είναι οριζόντια, χωρίς ιεραρχία.

Σημαντικά στοιχεία για το χαρακτήρα του φεστιβάλ:
καταδικάζουμε περιστατικά βίας υποκινούμενα από ομοφοβικές, τρανσφοβικές, αντιλήψεις και κάθε άλλη πρακτική που στερεί το δικαίωμα στην έκφραση της ατομικότητας
η κίνηση μας είναι κόντρα στην απάθεια, τα κοινωνικά στερεότυπα, τους θεσμούς και την εξουσία που συντηρούν και αναπαράγουν το μίσος στο διαφορετικό
εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε καταπιεζόμενο κομμάτι της κοινωνίας με την έμπρακτη στήριξή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου