This is Patra, Greece: Γαστρονομικός τουρισμός, Χρυσοί Σκούφοι και ο Τοτός στην Πάτρα

30 Μαρτίου 2016

Γαστρονομικός τουρισμός, Χρυσοί Σκούφοι και ο Τοτός στην Πάτρα

Σίγουρα έχετε έναν φίλο (εάν δεν είστε εσείς αυτός) που πιστεύει οτι η Πάτρα έχει κορυφαία εστιατόρια και λατρεύει τις βραδιές sushi που απολαμβάνει σε κάποιο καφέ. Επίσης διαβάζουμε σε τοπικά ΜΜΕ επαίνους για τον γαστρονομικό τουρισμό της περιοχής καθώς και γκρίνια γιατί δεν έχουμε αρκετά κρουαζεριόπλοια για να απολαύσουν αυτή την πλευρά της πόλης.
Δυστυχώς το επίπεδο εστιατορίων της Πάτρας, και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας, είναι τόσο χαμηλό ώστε να εντυπωσιάζει μόνο όσους δεν έχουν βγει από αυτή.

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και μαζί με αυτή και η πρωτεύουσά της Πάτρα, λάμπει δια της απουσίας της από τις υποψηφιότητες για Χρυσό Σκούφο ή Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για το 2016.

Οι Χρυσοί Σκούφοι είναι ένας θεσμός - πλέον - της γαστρονομίας στην Ελλάδα, ο οποίος βραβεύει εστιατόρια για την κουζίνα τους. Δυστυχώς έχει περίεργους κανόνες, όπως να μην επιτρέπεται το κάπνισμα στο εστιατόριο, να είναι καθαρή η κουζίνα, να γίνεται έλεγχος στην τροφοδοσία του καταστήματος και άλλες βλακείες απλά για να σε χρεώνουν ακριβά για κάτι που στην Πάτρα μπορείς να απολαύσεις με τα ίδια χρήματα και χωρίς σκούφους.

Στην λίστα υποψηφιοτήτων προφανώς επικρατεί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά διάφορες άλλες πόλεις της Ελλάδας, με μικρότερο πληθυσμό από προάστια της Πάτρας, έχουν πολλαπλή παρουσία. Αφού αφαιρέσαμε από την λίστα τα εστιατόρια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Μυκόνου, Σαντορίνης, Ρόδου και Κρήτης λόγω τουρισμού μας απομένουν τα παρακάτω "εξωτικά" μέρη με καλύτερα εστιατόρια από την Δυτική Ελλάδα. Αν η Πάτμος των 3.000 μόνιμων κατοίκων ή η Σκιάθος των 6.000 κατοίκων μπορούν να συντηρήσουν ένα εστιατόριο ποιότητας μόνο λόγω τουρισμού, τότε μπορεί και η Πρέβεζα και ο Βόλος, αλλά όχι η Πάτρα των 300.000 κατοίκων και 35.000 φοιτητών δεν μπορεί.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι κάτι που μπορεί να ενισχυθεί από τις τοπικές αρχές αλλά πρέπει πρώτα να υπάρχει πρωτοβουλία. Όταν είσαι "γκουρμέ" εστιατόριο με σούσι βραδιά και μενού με υπογραφή διάσημου σεφ αλλά επιτρέπεις το κάπνισμα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το τι σε κρατάει πίσω.
Επίσης όταν ως πελάτης παρκάρεις στον πεζόδρομο έξω από το εστιατόριο, δεν έχεις και πολλές απαιτήσεις για ένα καλό φαγητό. Μόνο για μόστρα και φωτογραφίες στο instagram, οπότε είτε πέρκα είτε παγκάσιους φας το ίδιο βγαίνει στην φωτογραφία.

Ακολουθούν τα "εξωτικά" μέρη που έχουν πολύ καλύτερα εστιατόρια από ΟΛΗ την Δυτική Ελλάδα.

Apocalypsis Πάτμος
Δημιουργική κουζίνα



Αρίστος Κέρκυρα
Μεσογειακή κουζίνα

Armyra by Papaioannou Πύλος
Εστιατόριο για ψάρι

Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω Πιερία
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Elia’s Restaurant Σκιάθος
Δημιουργική ελληνική κουζίνα

6 Κλειδιά Μαγνησία
Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Εrimitis Παξοί
Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Etrusco Κέρκυρα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Το Θαλασσάκι Τήνος
Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Θωμάς Φλώρινα
Μακεδονίτικη κουζίνα
 
Kinsterna restaurant Λακωνία
Μεσογειακή κουζίνα

Κοντοσώρος Φλώρινα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Κυρίμαι Λακωνία
Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Με ζεν Μαγνησία
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Ναουμίδης Φλώρινα
Κλασική ελληνική κουζίνα

On the Verandah Σπέτσες
Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Sesa Πρέβεζα
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Τaverna Πύλος
Κλασική ελληνική κουζίνα

Υδρόλιθος Πέλλα
Ελληνική & διεθνής κουζίνα

Χάραμα Ημαθία
Κλασική ελληνική κουζίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου