This is Patra, Greece: Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων από τον Δήμο Πατρέων

11 Μαΐου 2016

Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων από τον Δήμο Πατρέων

Υπεγράφη την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 στο Δημαρχείο (δύο χρόνια μετά την διακήρυξη ανοικτού διαγωνισμού), μεταξύ Δήμου Πατρέων και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η συμφωνία παραχώρησης των κοινοχρήστων ποδηλάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου GIFTZ, τα οποία εντάσσονται σε ένα, ενιαίο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων της πόλης μας.

Εγγραφή στο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων:

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος τα κοινόχρηστα ποδήλατα θα πρέπει να εγγραφεί στο σύστημα. Οι εγγραφές αρχίζουν από τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 και τα δικαιολογητικά είναι: ένα φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας και ένα φωτοαντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ για την ταυτοποίηση της μόνιμης κατοικίας. Η εγγραφή συνδρομητών και η παραλαβή των ηλεκτρονικών καρτών θα γίνεται από:
Τα γραφεία της ΑΔΕΠ ΑΕ, Ελευθερίου Βενιζέλου 38 και Σολωμού (10.00 – 14.00).
Το ΚΕΠ - Εντός Συνεδριακού Κέντρου - Παλιό Λιμάνι (12.00 - 14.00).
Το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολίτη, Μαιζώνος και Βότση (12.00 - 14.00)
Την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΔΕ Αιγίου 23 & Αμερικής (2610316242).

Οδηγίες Χρήσης Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων:

Η παραλαβή ενός κοινόχρηστου ποδηλάτου από συνδρομητή – κάτοχο προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήσης, γίνεται ακολουθώντας τα ακόλουθα 3 βήματα:

  1. Επιλέγεις το ποδήλατο που επιθυμείς και πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά που βρίσκεται το ποδήλατο. Με τη διαδικασία αυτή, ενεργοποιείται η ηλεκτρονική οθόνη που βρίσκεται πάνω στη βάση πρόσδεσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων
  2. Πλησιάζεις την προσωπική ηλεκτρονική κάρτα χρήσης του ΣΚΠ Πάτρας στον αναγνώστη ακριβώς κάτω από την οθόνη.
  3. Μόλις η κάρτα αναγνωριστεί η κλειδαριά ανοίγει και το κοινόχρηστο ποδήλατο μπορεί να παραληφθεί και να χρησιμοποιηθεί.

Η επιστροφή ενός κοινόχρηστου ποδηλάτου από συνδρομητή – κάτοχο προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήσης, γίνεται ακολουθώντας τα ακόλουθα 3 βήματα:
  1. Επιλέγεις μια κενή θέση στις βάσεις πρόσδεσης.
  2. Πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά της θέσης πρόσδεσης που επέλεξες και τοποθετείς το ποδήλατο στην κλειδαριά. Η ταυτότητα του κοινόχρηστου ποδηλάτου αναγνωρίζεται αυτόματα και η κλειδαριά ασφαλίζει, εκπέμποντας χαρακτηριστικό ήχο.
  3. Επιλέγοντας το κατάλληλο πλήκτρο (YES/ΝΑΙ – NO/ΟΧΙ) δηλώνεις αν το κοινόχρηστο ποδήλατο που επέστρεψες είναι σε καλή κατάσταση.
Ο σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Πλατεία Γεωργίου Α' στην Πάτρα

Σταθμοί Κοινόχρηστων Ποδηλάτων βρίσκονται στα σημεία:

  1.  Νότιος (νέος) λιμένας Πάτρας 
  2. Δημοτικός χώρος στάθμευσης «Γεώργιος Καλεντζώτης» 
  3. Πλατεία Τριών Συμμάχων / Κεντρικός Σταθμός ΟΣΕ
  4. Πλατεία Γεωργίου Α΄ 
  5. Αγορά Αργύρη / Πεζόδρομος Καψάλη 
  6. Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Όλγας) 
  7. Πλατεία Καποδίστρια (Μαρκάτο) 
  8. Πλατεία Υψηλών Αλωνίων 
  9. Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (Πίνδου) 
  10. Πεζόδρομος Τριών Ναυάρχων (συμβολή με Μαιζώνος) 
  11. Σταθμός υποδοχής επιβατών «Π. Κανελλόπουλος»

Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων [ΣΚΠ] είναι μια αυτοεξυπηρετούμενη υπηρεσία, που αφορά στη δωρεάν διάθεση ποδηλάτων δημόσιας χρήσης για βραχυχρόνια χρήση. Εξυπηρετεί ατομικές μετακινήσεις από ένα σημείο - αφετηρία προς άλλο σημείο - προορισμό, χωρίς υποχρέωση επιστροφής του ποδηλάτου στην αφετηρία. Το ΣΚΠ Πάτρας απευθύνεται σε κατοίκους της πόλης, συστηματικούς κυρίως χρήστες, άνω των 18 ετών.
Η χρήση του ΣΚΠ Πάτρας θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προς όλους τους χρήστες. Ως πολιτική ορθής χρήσης ορίζεται το διάστημα των τεσσάρων (4) ωρών από τη στιγμή της παραλαβής του ποδηλάτου από κάποιο σταθμό.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΣΚΠ Πάτρας υπάρχουν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας: http://patras-bikes.gr/

Τα κοινόχρηστα ποδήλατα και οι πρότυπες περιαστικές ποδηλατικές διαδρομές είναι ένας καλός συνδυασμός για να ανακαλύψει κάποιος την Πάτρα, με τις καλές πλευρές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου