This is Patra, Greece: «Ο Θείος Πάπαρος» του Augusto Boal από τις Π.Ο.Φ.Π.Π.

27 Μαΐου 2014

«Ο Θείος Πάπαρος» του Augusto Boal από τις Π.Ο.Φ.Π.Π.

Η Θεατρική Ομάδα των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (Π.Ο.Φ.Π.Π.) παρουσιάζει το έργο "Ο Θείος Πάπαρος" του Augusto Boal, στο Θεατράκι "Μελίνα Μερκούρη" στο Βιολογικό του Πανεπιστημίου από 28 έως 30 Μαΐου στις 20.00 και 1 Ιουνίου στις 18.00. Είσοδος ελεύθερη και τηλέφωνο κρατήσεων (λόγω μικρής χωρητικότητας του χώρου) 6947687307.
"Μια φορά κι ένα καιρό, ζούσε σε μια χώρα ο εκατομμυριούχος Θείος Πάπαρος. Μια μέρα συνειδητοποίησε πως τα κέρδη του έχουν φτάσει σ' ένα τέλμα καθώς έχει αποκτήσει ο, τι υπάρχει και δεν υπάρχει στη χώρα του. Αποφάσισε, λοιπόν, να επεκταθεί σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, ώστε να μπορέσει να δει επιτέλους μια νέα άσπρη μέρα!
Στη νέα χώρα, όμως, ο φτωχός μας θείος Πάπαρος βρίσκεται αντιμέτωπος με κόσμο, παράξενο για εκείνον οι οποίοι αντιτίθενται στην επεκτατική πολιτική του, παρά τις ευλογίες του προέδρου και κάποιων υπερδυνάμεων!" O Μπόαλ με αυτό το θεατρικό κείμενο κατέγραψε με έναν διαφορετικό και χιουμοριστικό τρόπο την κατάσταση που επικρατούσε στη Βραζιλία τη δεκαετία του '60 και '70.
Από το Φλεβάρη κι έπειτα, η ομάδα μας ξεκίνησε και άλλες παράλληλες δράσεις πέραν των τακτικών της θεατρικών συναντήσεων, μια εκ των οποίων ήταν και η συγκεκριμένη παράσταση. Αναζητώντας ένα κείμενο που καλύπτει τις ανάγκες μιας πολυπληθούς ομάδας και ταυτόχρονα έχει μια σαφή κοινωνική απεύθυνση γνωρίσαμε το "Θείο Πάπαρο" του Augusto Boal. Αρχικά, μας κέντρισε το ενδιαφέρον η διαχρονικότητα όσων παρουσιάζει το έργο. Στην πορεία της δουλειάς μας επάνω σε αυτό ανακαλύψαμε με ενθουσιασμό ότι τα γεγονότα που πραγματεύεται συνέβησαν όντως και πολλά από τα πρόσωπα είναι ιστορικά στη Βραζιλία των '60 και '70. Αγαπήσαμε ακόμη περισσότερο το "Θείο Πάπαρο" συνειδητοποιώντας τη φετινή συγκυρία με την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία και ότι μπορεί τα χρόνια να περνούν αλλά οι αγώνες των λαών παραμένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου