This is Patra, Greece: Για όλα φταίνε οι ποδηλάτες...

23 Ιουνίου 2011

Για όλα φταίνε οι ποδηλάτες...

Την προηγούμενη εβδομάδα διαβάσαμε το άρθρο του κ. Νίκου Ξανάλατου στο thebest.gr με θέμα τα ατυχήματα με ποδηλάτες.

Ο τίτλος του είναι "Πάτρα: πολλαπλασιάζονται τα τροχαία ατυχήματα με ποδήλατα, αιτία η ελευθεριότητα κινήσεων των χρηστών τους και η αδιαφορία των οδηγών ΙΧ"


"Όμως τα φαινόμενα αυθαίρετης οδήγησης εκ μέρους των χρηστών του ποδηλάτου, κυρίως μέσα σε δρόμους της πόλης, είναι πολλά και ως  αποτέλεσμα  παρατηρείται, η όλο και αυξανόμενη εμπλοκή τους σε τροχαία ατυχήματα. Πρέπει να καταλάβουν οι ποδηλάτες, πως ο Κ.Ο.Κ. ισχύει και για αυτούς και πως δεν μπορούν ούτε να κυκλοφορούν ανάποδα στον μονόδρομο, ούτε να παραβιάζουν το κόκκινο σηματοδότη, ούτε να κυκλοφορούν με ταχύτητα σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους.
Σίγουρα η Πάτρα μόνο φιλόξενη πόλη προς το ποδήλατο δεν είναι."

"Όμως αυτό είναι άλλο και άλλο η προκλητική πολλές φορές οδήγηση ενός ποδηλάτη, που πρώτα και κύρια βάζει σε κίνδυνο την δική του σωματική ακεραιότητα και ζωή. Μια άλλη παράμετρος είναι η αδιαφορία των οδηγών ΙΧ απέναντι στα ποδήλατα και γενικώς στα μικρού όγκου δίτροχα."

"Από την πλευρά της και η Τροχαία καλό θα ήταν να ασχοληθεί λίγο με την επισήμανση εν ώρα κίνησης προς τους ποδηλάτες, για την ορθή τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας, έστω και με την μορφή προσωπικής συμβουλής, όταν ο τροχονόμος αντιλαμβάνεται επικίνδυνους ελιγμούς και όχι να περνά απαρατήρητο το γεγονός επειδή… «δεν βαριέσαι, ένα ποδήλατο είναι»!"

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/74919

Το άρθρο αυτό και κυρίως η προσέγγιση που κάνει ο κ.Ξανάλατος είναι λίγο περίεργη, γιατί παρουσιάζεται η εικόνα πως στην πόλη αυτή οι ποδηλάτες παρανομούν και τα μηχανοκίνητα ΙΧ και μηχανές απλά δείχνουν αδιαφορία.

Σε όλο τον κόσμο εκτός της Πάτρας υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι, πολλοί από αυτούς είναι αντίθετοι στην ροή των οχημάτων.
Ένα παράδειγμα είναι η πόλη του Τορόντο στον Καναδά που μας ενημερώνει για ποδηλατοδρόμους αντίθετους στη ροή των οχημάτων http://www.toronto.ca/cycling/network/bikeway-design.htm#contra-flow
Επίσης η ιστοσελίδα bicyclinginfo.org παραθέτει case study για ποδηλατόδρομους αντίθετης φοράς http://www.bicyclinginfo.org/bikesafe/case_studies/casestudy.cfm?CS_NUM=209

Συνεχίζοντας να αναφέρουμε πως τα ποδήλατα είναι δύσκολο να αναπτύξουν ταχύτητα σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους στην Πάτρα γιατί είναι γεμάτα με μηχανάκια και αυτοκίνητα. Φυσικά τα μηχανοκίνητα οχήματα δεν μας ενοχλούν ούτε παραβιάζουν τον Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) γιατί είναι η πλειοψηφία στην πόλη μας οπότε και η πελατειακή μας βάση.
Ας παραθέσουμε ορισμένα σημερινά παραδείγματα.

Στο πρώτο βίντεο προσπάθησα να αναπτύξω ταχύτητα με το ποδήλατο στο πεζοδρόμιο της οδού Αθηνών αλλά το βρήκα γεμάτο με αυτοκίνητα και φορτηγά, που δεν ήταν παράνομα σταθμευμένα απλά "αδιάφορα" παρατημένα.
 "Φτιαγμένα" ποδήλατα παράνομα σταθμευμένα στο πεζοδρόμιο της Αγίου Ανδρέου.
Στο δεύτερο βίντεο επίσης προσπάθησα να αναπτύξω ταχύτητα για να κοντράρω το μηχανάκι που "αδιάφορα" ήταν στον πεζόδρομο της Ρήγας Φεραίου αλλά δεν τα κατάφερα, και στην συνέχεια όταν έστριψε παράνομα με αντίθετη ροή στην κυκλοφορία συνέχισα κανονικά την πορεία μου.. (ενώ έπρεπε να συμβεί το αντίθετο δηλαδή το ποδήλατο πάει αντίθετα στην φυσιολογική ροή της κυκλοφορίας)

Ας κλείσουμε με τις παραινέσεις της Τροχαίας προς τους ποδηλάτες. Η ίδια Τροχαία και η ίδια Δημοτική Αστυνομία, που συνομιλεί χαλαρά με οδηγούς που εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των λεωφορείων, θα πρέπει να συμβουλεύει τους ποδηλάτες να μην είναι επικίνδυνοι και οδηγούν παράνομα στους πατρινούς δρόμους.
Όπως στην οδό Ερμού που καθημερινά είναι διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα όπως στο σημερινό βίντεο, αλλά η Δημοτική Αστυνομία συνομιλεί περί ανέμων και υδάτων με τους οδηγούς (εκτός ίσως εάν δεν διαθέτουν τις προνομιούχες πατρινές πινακίδες).

Τελικά για όλα φταίνε οι ποδηλάτες σε αυτή την πόλη, όπως φταίνε και οι μετανάστες, όπως φταίνε οι απεργοί, οι φοιτητές, οι οπαδοί κλπ.
Γιατί οι μειοψηφίες είναι εύκολοι στόχοι και οι πλειοψηφίες είναι η πελατειακή μας βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου