This is Patra, Greece: Clickbait, δημοσιογραφία και τρόμος

22 Αυγούστου 2016

Clickbait, δημοσιογραφία και τρόμος

Clickbait ονομάζεται η προσπάθεια των sites να γράψουν ακραίους τίτλους προκειμένου να προσελκύσουν clicks, ακόμα και όταν δεν υπάρχει είδηση ή το περιεχόμενο δεν έχει σχέση με τον τίτλο. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν σε αυτό το "παιχνίδι" μπαίνουν και παραδοσιακά ΜΜΕ, όπως εφημερίδες, καθώς οι συντάκτες τους είναι μέλη δημοσιογραφικών ενώσεων με - υποτίθεται - κανονισμούς.
Από το παιχνίδι του clickbait δεν θα μπορούσε να λείπει και η εφημερίδα Πελοπόννησος, ιστορική εφημερίδα για την περιοχή. Δυστυχώς το clickbait απευθύνεται σε άτομα περιορισμένης αντίληψης, κυρίως μεσαίας ή μεγάλης ηλικίας, και το θέμα απηχεί συνήθως σε πρωτόγονα ελατήρια, όπως ρατσισμός ή σεξισμός.

Εν μέσω καλοκαιριού και μειωμένης αναγνωσιμότητας, η εφημερίδα Πελοπόννησος βρήκε μια πραγματική είδηση και την "στόλισε" ώστε να προσελκύσει clicks.
Στην πρώτη σελίδα του portal Pelop, στο πρώτο θέμα είδαμε την παρακάτω εικόνα και τίτλο:
Η πρώτη σκέψη όταν διαβάζεις "Κενυάτες παίρνουν όπλα" με την συγκεκριμένη φωτογραφία είναι οτι ομάδες ένοπλων Κενυατών έχουν εισβάλει στην Αχαΐα και θα γίνει πόλεμος.

Οπότε κάνεις click, η εφημερίδα βελτιώνει τα στατιστικά της σελίδας της, και εσύ διαβάζεις ανακουφισμένος οτι η εταιρεία "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα" δέχθηκε μια παραγγελία από την Κένυα. Είδηση και εξέλιξη πολύ θετική για την περιοχή, αλλά αδιάφορη αν είχε παρουσιαστεί με φωτογραφία του Κενυάτη που έκανε την παραγγελία, ο οποίος προφανώς θα φοράει σακάκι και δεν θα φέρει ούτε ένα κλικ.

Στα πλαίσια αυτά, και επειδή ουδείς έχει απαίτηση από "ανώνυμα και άγνωστα" blogs να ακολουθούν την δημοσιογραφική δεοντολογία, θα αρχίσουμε να αναπαραγάγουμε ειδήσεις με τον τρόπο που το κάνουν τα μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Η συνέχεια στα clicks σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου