This is Patra, Greece: Debate υποψηφίων δημάρχων Πατρέων

3 Μαΐου 2014

Debate υποψηφίων δημάρχων Πατρέων

Την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 στις 9 το βράδυ έγινε ένα debate υποψηφίων δημάρχων Πατρέων στο τοπικό κανάλι SuperB. Χωρίς χρήση twitter και internet, χωρίς συμμετοχή πολιτών, με χάλια ήχο για το πρώτο μισάωρο και χωρίς κάποια έκπληξη. Εκτός των άλλων δεν συμμετείχαν όλοι οι υποψήφιοι., μόνο 8 από τους 12 συνολικά υποψηφίους. Θα παραθέσουμε ενδεικτικά φράσεις και κύρια σημεία των απαντήσεων στις τέσσερις πρώτες ερωτήσεις, απλά για το αρχείο ώστε να γνωρίζουμε τι υποσχέθηκαν προεκλογικά και τι τελικά θα δούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η πρώτη ερώτηση ήταν μια γενική τοποθέτηση των υποψηφίων, ώστε να δώσουν το στίγμα τους. Κρατήσαμε συνοπτικά ορισμένες φράσεις:


Γιάννης Δημαράς: "Σύμπραξη δήμου με ιδιώτες όπως στο Θεατράκι και την Μαρίνα". Ο Γιάννης Δημαράς για ακόμα μια φορά αναφέρθηκε σε έργα που έγιναν επί προεδρίας του στο λιμενικό ταμείο, αλλά όχι σε έργα που έγιναν επί δημαρχίας του.
Νίκος Οικονομόπουλος: "Ισλαμαμπάντ το βράδυ το κέντρο της πόλης". Ο Νίκος Οικονομόπουλος έδωσε το συντηρητικό και ξενοφοβικό στίγμα του με το καλημέρα.
Χρήστος Πατούχας: "Πολιτικές οι εκλογές, οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης". Πολιτικός λόγος από τον κύριο Πατούχα, όπως αναμέναμε.
Κώστας Πελετίδης: "Να ενισχυθεί το ΚΚΕ ώστε να απαντήσει ο λαός, γιατί η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα της χώρας, λέμε για την τρόικα αλλά η τρόικα είναι η ΕΕ". Πολιτικός λόγος σε καθαρή γραμμή ΚΚΕ από τον κύριο Πελετίδη, γραμμή που συνέχισε σε όλες σχεδόν τις απαντήσεις.
Βίβιαν Σαμούρη: "Ως πρόεδρος του Δ.Σ. ήμουν αμερόληπτη και δίκαια προς όλες τις παρατάξεις", "Πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός πολιτικών και κομματικών ταυτοτήτων". Η κυρία Σαμούρη, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στην συζήτηση, αναφέρθηκε στην συμμετοχή της στην παρούσα δημοτική αρχή αλλά μόνο στα θετικά στοιχεία.
Κώστας Σπαρτινός: "Η κοινωνική πόλωση που ζούμε στα χρόνια του μνημονίου καθορίζει το πολιτικό πλαίσιο που θα γίνουν οι εκλογές". Πολιτική τοποθέτηση και από τον κύριο Σπαρτινό σε μια αριστερή γραμμή από την αρχή.
Ανδρέας Τζουραμάνης: "Υπήρξα ανεξάρτητος από κόμματα από το 2009 όταν ήταν κραταιός ο δικομματισμός", "Τα κόμματα δεν έχουν θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση". Σε αντίθετη γραμμή ο κύριος Τζουραμάνης αντιτέθηκε στην κομματική γραμμή στις δημοτικές εκλογές, προβάλλοντας το ακομμάτιστο του συνδυασμού του.
Κώστας Χριστόπουλος: "Πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες της μηχανής του δήμου, καθώς έχει ανθρώπους που έχω συνεργαστεί και έχουν δυνατότητες".

Η δεύτερη ερώτηση ήταν για την κοινωνική πολιτική και τις κοινωνικές δομές.

Οικονομόπουλος: "Ο δήμος χρειάζεται χρήματα και χρειάζεται να γίνει καταγραφή των απόρων", "πρωτοβάθμια υποστήριξη με ιατρεία, όπου τώρα υπάρχουν συμφέροντα της αριστεράς και της ημι-αριστεράς", "δημοτικά εστιατόρια για τους απόρους". Λίγο αριστερές και αόριστες προτάσεις που συνοδεύτηκε από αντιαριστερή επίθεση από τον κύριο Οικονομόπουλο.
Πατούχας: "Συνολική ανατροπή, να μην επιτρέψουμε πολίτες να πεινάσουν και παιδιά να αρρωστήσουν", "O δήμος πρέπει να διεκδικήσει και να οργανώσει την κοινωνική αλληλεγγύη". Σταθερά σκληρή αριστερή γραμμή από τον κύριο Πατούχα, αλλά τίποτα νέο.
Πελετίδης: "Πώς φτάσαμε ως εδώ; λέγαμε ότι θα μπούμε στην ΕΕ και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια αλλά τρώμε από τον κάδο απορριμάτων", " Χρειάζεται αγώνας και πάλη, να διώξουμε τους Βαρδινογιάννης και την Deutsche Bank". Ακόμα πιο σκληρή κομματική γραμμή από τον κύριο Πελετίδη, επίθεση στην ΕΕ και στο κεφάλαιο.
Σαμούρη: "Δημιουργίας τράπεζας τροφίμων σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα", "κοινωνική υπηρεσία από τον δήμο για να βοηθήσει τους πολίτες με τις κατασχέσεις". Προτάσεις από την κυρία Σαμούρη, αλλά δεν είδαμε να προσπαθεί να τις προωθήσει ως αντιδήμαρχος οικονομικών ή ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, πάμε προεκλογικά πάλι.
Σπαρτινός: "Απαλλαγή δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες, το οποίο έχει συζητηθεί αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα", "αναδιάταξη προτεραιοτήτων του δήμου". Αλλαγή πολιτικής η πρόταση του κυρίου Σπαρτινού με ενδεικτικό μέτρο την απαλλαγή τελών στις ευπαθείς ομάδες, μέτρο που όμως έχει προτείνει (αλλά δεν έχει εφαρμόσει) η παρούσα δημοτική αρχή.
Τζουραμάνης: "Ο επόμενος δήμαρχος, όποιος και να είναι, θα έχει να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση", "να μην εγκαταλείψει ο δήμος τις κοινωνικές δομές, συνεργασία με φορείς όπως η εκκλησία", "έλλειψη ξενώνα αστέγων, έλλειψη δομής ψυχικής υγείας, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι να μετεξελιχθεί σε πρωτοβάθμια περίθαλψη". Ορισμένες επισημάνσεις πάνω στις ελλείψεις της πόλης, όπως ο ξενώνας αστέγων και δομών ψυχικής υγείας. Τουλάχιστον ο κύριος Τζουραμάνης αναφέρθηκε στην Πάτρα και σε συγκεκριμένα θέματα.
Χριστόπουλος: "Αύξηση εισοδηματικού ορίου για την τράπεζα τροφίμων, αύξηση παιδικών σταθμών, ελάχιστο κοινωνικό επίδομα", "να φροντίσουμε ως δήμος να μην βρεθούμε πάλι σε αυτή τη θέση, δημιουργία θέσεων εργασίας, με εργαλεία όπως χρήση γης". Προτάσεις και από τον κύριο Χριστόπουλο όπως η αύξηση των παιδικών σταθμών και του ορίου για την τράπεζα τροφίμων αλλά και μια πρόταση για αξιοποίηση της γης του δήμου για δημιουργία θέσεων εργασίας.
Δημαράς: "85% ήταν η μείωση των εσόδων του δήμου λόγω χρεών και δανείων αλλά αυτό δεν εμπόδισε την δημιουργία ιματιοθήκης, τράπεζας τροφίμων, παροχής συσσιτίων", "πρέπει να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια της ΕΕ και όχι να τα καταψηφίζουμε όταν έρχονται πεντάμηνα προγράμματα με την δικαιολογία οτι έτσι πέφτει το μεροκάματο", "για την ψυχική υγεία δημιουργήσαμε το κτίριο ΣΟΨΥ, μόνιμη δομή για την πόλη". Απολογισμός έργου από το νυν δήμαρχο κύριο Δημαρά αλλά δεν απάντησε στην έλλειψη ξενώνα αστέγων ή την μη εφαρμογή της απαλλαγής τελών για τις ευπαθείς ομάδες.

Η τρίτη ερώτηση αφορούσε το κύριο θέμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, δηλαδή τα απορρίμματα, την Ξερόλακα, το εργοστάσιο σκουπιδιών κλπ.

Πατούχας: "Όχι στο χαράτσωμα των πολιτών, όχι στην κερδοσκοπία του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου", "μείωση του όγκου των απορριμάτων με διαλογή στην πηγή, κατασκευή ΣΜΑ, μεταφορά στον ΧΥΤΑ της Ξερολακας και αναβάθμιση του ΧΥΤΑ εν λειτουργία, μονάδα κομποστοποίησης από τον δήμο χωρίς ΣΔΙΤ". Ο κύριος Πατούχας τοποθετήθηκε ενάντια στο εργοστάσιο, υπέρ της Ξερόλακας και υπέρ της κομποστοποίησης αλλά χωρίς καμία συμμετοχή ιδιώτη. Λίγο προβληματική η πρόταση αφού περιλαμβάνει συνέχιση λειτουργίας της Ξερόλακας.
Πελετίδης: "Είναι ένα πολιτικό ζήτημα, πρόβλημα της ΕΕ με την Γερμανία να θέλει να πουλήσει τα εργοστάσια της και θα αυξηθούν τα τέλη για τους πολίτες", "η Ξερόλακα έπρεπε να είχε κλείσει πριν 4 χρόνια". Ο κύριος Πελετίδης τοποθετήθηκε ενάντια στο εργοστάσιο αλλά και ενάντια στην συνέχιση λειτουργίας της Ξερόλακας. Πρόταση για την διαχείριση δεν ακούσαμε.
Σαμούρη: "Εργοστάσιο στο Φλόκα είναι επαχθής οικονομικά λύση γιατί ο τόνος θα πάει από τα 4 στα 100 ευρώ." "Δημιουργία δημοτικού εργοστασίου κομποστοποίησης των προδιαλεγμένων μέσω επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ". Η κυρία Σαμούρη τοποθετήθηκε και αυτή ενάντια στο εργοστάσιο στο Φλόκα και υπέρ της κομποστοποίησης.
Σπαρτινός: "Κάθετα αντίθετοι με το εργοστάσιο στο Φλόκα. Ξεπερασμένες τεχνολογίες που θέλει να προωθήσει ο κύριος Φούχτελ και οι συνεργάτες τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να το καταπιεί ο λαός", "μπορεί να υπάρχει άλλη λύση όπως περιέγραψε ο πατούχας", "ΧΥΤΥ φλόκα με διαχείριση υπολειμμάτων όχι απορριμάτων", "η ξερόλακα πρέπει να κλείσει αλλά όχι την 1η Σεπτεμβρίου άμεσα". Ο κύριος Σπαρτινός τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος της Ξερόλακας και ενάντια στο εργοστάσιο στο Φλόκα αλλά υπερ ενός ΧΥΤΥ στην περιοχή.
Τζουραμάνης: "Ούτε η αρχή Δημαρά ούτε οι προηγούμενες τα κατάφεραν", "1η Σεπτεμβρίου δυστυχώς η Ξερολακα δεν μπορεί να κλείσει όποιος λέει οτι μπορεί να κλείσει είναι ψέμα" "Που θα γίνει ο ΣΜΑ;". Ο Τζουραμάνης εξέθεσε τις προηγούμενες αρχές για τα σκουπίδια και ανέφερε οτι δεν μπορεί να κλείσει σύντομα η Ξερόλακα, οπότε πρέπει να βρεθεί που θα γίνουν ΣΜΑ.
Χριστόπουλος: "Ανακύκλωση στην πηγή, δευτεροβάθμια επεξεργασία, βελτιστοποίηση ταφής, μείωση όγκου απορριμάτων" "η Ξερόλακα λειτουργεί πέρα από κάθε λογική, δεν μπορεί να λειτουργεί πολύ ακόμα και χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 χρόνια για την κατασκευή εργοστασίου, οπότε τα σκουπίδια πρέπει να πάνε σε γειτονικούς ΧΥΤΑ". Μεταφορά σκουπιδιών σε γειτονικούς ΧΥΤΑ πρότεινε ο κύριος Χριστόπουλος, χωρίς να έχει πλάνο σε ποιούς καθώς πουθενά στην Δυτική Ελλάδα δεν υπάρχει ΧΥΤΑ που να μπορεί να δεχθεί σκουπίδια, εκτός οτι η μεταφορά θα κοστίσει χωρίς να προσφέρει λύση.
Δημαράς: " Υπάρχει νόμος του κράτους για επεξεργασία απορριμάτων πριν την ταφή", " το Αίγιο πληρώνει 100 ευρώ τον τόνο ενώ το εργοστάσιο της Τρίπολης πληρώνει τα μισά", "140 ευρώ το κόστος για την Πάτρα εάν κλείσει η Ξερόλακα μαζί με το πρόστιμο" "λειτουργία εργοστασίου εφόσον η νομοθεσία το επιβάλει". Ο κύριος Δημαράς είχε εκλεγεί το 2009 με σύνθημα το κλείσιμο της Ξερόλακας και τέσσερα χρόνια μετά θέτει βέτο στο κλείσιμο καθώς θα επιφέρει πρόστιμο από την ΕΕ. Έμεση παραδοχή ανυπαρξίας έργου στον τομέα αυτά τα τέσσερα χρόνια.
Οικονομοπουλος: "Δεν κατάλαβα πότε η πόλη ζήτησε το ελεύθερο της κυβέρνησης ή της ΕΕ για τα σκουπίδια", "δεν με ενδιαφέρει εάν το εργοστάσιο γίνει στην Ξερόλακα αλλά το εργοστάσιο πρέπει να γίνει εντός της πόλης" "θα προσφέρουμε έναν οικογενειακό κομποστοποιητή". Ο μοναδικός υποψήφιος που είναι υπερ της δημιουργίας εργοστασίου εντός του αστικού ιστού, ενώ η πρόταση για οικογενειακούς κομποστοποιητές ενώ είναι θετικό μέτρο θα κοστίσει υπερβολικά χωρίς κάποια μελέτη.

Η τέταρτη ερώτηση αφορούσε το κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες. Επίσης σημαντικό ζήτημα, το οποίο χειροτέρεψε επί δημαρχίας Δημαρά.

Πελετίδης: "Δίωρη δωρεάν στάθμευση των συμπολιτών στο κέντρο", "δεν χρειάζονται μόνιμα παρκόμετρα". Καμιά πρόταση αφού δεν εξήγησε πώς θα λειτουργήσει ένα σύστημα το οποίο έχει ήδη αποτύχει στην πόλη. Ειδικά η δίωρη δωρεάν στάθμευση πώς θα εφαρμοστεί είναι τεράστιο ερωτηματικό.
Σαμούρη: "Αναδιοργάνωση συγκοινωνιών, επέκταση του προαστιακού, στοχευμένες κινήσεις για περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των ιχ, πεζοδρομήσεις, δημιουργία λεωφορειοδρόμων, κίτρινη διαγράμμιση" "αποθάρρυνση και αποτροπή διπλοπαρκαρίσματος σε συγκεκριμένα σημεία". Αοριστολογίες και επανάληψη των γνωστών προτάσεων. Η δημιουργία λεωφορειοδρόμων ή κίτρινη διαγράμμιση ίσχυσε στην Πάτρα, με την μελέτη Ματσούκη, αλλά δεν βοήθησε ποτέ καθώς υπήρξαν προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου.
Σπαρτινός: "Περιφερειακά parking έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης, πεζοδρομήσεις, προαστιακός, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός ελεγχόμενης στάθμευσης με έσοδα για έργα". Μία από τα ίδια, επανάληψη κοινότυπης φρασεολογίας χωρίς καμία νέα προσθήκη.
Τζουραμάνης: "Τις πρώτες 100 μέρες πρέπει να κατατεθεί ένα νέο πρόγραμμα λειτουργίας της πόλης", "δεν είμαστε υπέρ των κορινων ως μόνιμο μέτρο αλλά ως προσωρινό μέτρο", "παιδεία των οδηγών, να μάθουμε να κατεβαίνουμε στο κέντρο με τις αστικές συγκοινωνίες". Ο μοναδικός υποψήφιος που έθιξε το θέμα των κορίνων, έστω ως προσωρινό μέτρο μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Όχι κάποια νέα πρόταση αλλά μια πιο ρεαλιστική πρόταση.
Χριστόπουλος: "Επικαιροποίηση συγκοινωνιακής μελέτης του 1993". Με βασικό άξονα την επικαιροποίηση της συγκοινωνιακής μελέτης της πόλης ο κύριος Χριστόπουλος έδωσε μια τεχνοκρατική απάντηση σε σωστή κατεύθυνση.
Δημαράς: "Το πρόβλημα θα λυθεί με την χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς", "συμβάλαμε στον προαστιακό, έγινε η διάνοιξη της Κανακάρη έργο που μελετήθηκε το 1975", "αναγκαία η ύπαρξη δημοτικής αστυνομίας, επιδότηση αστικών συγκοινωνιών όπως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη". Απολογισμός (ανύπαρκτου) έργου από τον κύριο Δημαρά. Ξεχνάει πως είναι δήμαρχος ενός διευρυμένου δήμου όπου οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε ΜΜΜ. 
Οικονομόπουλος: "Λύση κυκλοφοριακού μόνο με δημιουργία parking, υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την αστυνομία ως προς την αστυνόμευση και με το αστικό κτελ, τέρμα τα παρκόμετρα, συνείδηση μεταφοράς με τα MMM, δημιουργία πεζοδρόμων που θα καταλήγουν στην άνω πόλη". Ακόμα και στο θέμα του κυκλοφοριακού ο κύριος Οικονομόπουλος προβάλει την λύση της αστυνόμευσης, ένα μέτρο που έχει αποτύχει, συνεχίζοντας με τις γνωστές γενικολογίες και την προσθήκη της άνω πόλης στο δίκτυο των πεζοδρόμων.
Πατούχας: "Η μικρή περιμετρική κατάντησε γεφύρι της Άρτας, όπως ο Διακονιάρης και οι παραγλαύκειες, άρα χρειάζεται ολοκλήρωση έργων, επέκταση προαστιακού σε όλο το νομό, αναδιοργάνωση αστικών συγκοινωνιών, περιφερειακά parking, απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο, κυκλοφοριακό πρόβλημα στις εισόδους των πόλεων". Επισήμανση των γνωστών προβλημάτων αλλά και δύο νέες προτάσεις, αρκετά τολμηρές για την πόλη. Επέκταση προαστιακού σε όλο το νομό, ωραία πρόταση αλλά κοστίζει υπερβολικά και ποιος θα πληρώσει. Απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο, ενώ δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε ουσιαστικά την κυκλοφορία στον πεζόδρομο. Σε καλή κατεύθυνση αλλά πολύ αισιόδοξα μέτρα και σκέψεις.


Κάπου εκεί βαρεθήκαμε και τον κακό ήχο και τις κοινότυπες βαρετές προτάσεις που επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα και αλλάξαμε κανάλι. Ίσως αυτή η πόλη δεν έχει μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου