This is Patra, Greece: Έρχεται το δωρεάν Wi-Fi στην Πάτρα

8 Ιανουαρίου 2014

Έρχεται το δωρεάν Wi-Fi στην Πάτρα

Έρχεται το δωρεάν Wi-Fi στην Πάτρα.
Αυτή είναι η ανακοίνωση του δήμου Πατρέων στην σελίδα για το δημοτικό δωρεάν ασύρματο δίκτυο. Έρχεται το δωρεάν Wi- Fi – Ζητείται από τον Δήμο Πατρέων να υποδείξει τα πιο πολυσύχναστα σημεία. Το δωρεάν Wi- Fi του Σαμαρά που προκάλεσε πλήθος σχολίων με την εξαγγελία του, έρχεται και στην Πάτρα. H Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με επιστολή της ζητά από τον Δήμο της Πάτρας να βοηθήσει συμμετέχοντας ενεργά στην υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου εθνικού wi-fi με πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την ορθή επιλογή των σημείων όπου θα τοποθετηθεί ο σχετικός εξοπλισμός για αυτό και καλείται ο Δήμος να υποδείξει τα σημεία που συγκεντρώνουν τον περισσότεροι κόσμο και οι δημότες ή επισκέπτες παραμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα στην συγκεκριμένη τοποθεσία (πλατείες, πεζόδρομοι, βιβλιοθήκες, αξιοθέατα κλπ). Όπως σημειώνεται, ο Δήμος δεν θα έχει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση. Τα στοιχεία πρέπει να σταλούν στην Γενική Γραμματεία μέχρι τις 15 Ιανουρίου.
 
 Η ανακοίνωση του δήμου μας εξέπληξε για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα για την επισήμανση "το δωρεάν Wi- Fi του Σαμαρά που προκάλεσε πλήθος σχολίων με την εξαγγελία του" είναι μια μικρή επιβράβευση για τον δεξιό πρωθυπουργό από έναν υποστηριζόμενο (πάλαι ποτέ) από την αριστερά δήμαρχο. Ίσως είναι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια του κυρίου Δημαρά να βρει υποστηρικτές και συνεργασίες. Επίσης η εξαγγελία δεν είναι προσωπικό στοίχημα του Σαμαρά αλλά οργανωμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια. Αλλά στην Πάτρα γνωρίζουμε πολύ καλά πως να οικειοποιούμαστε προσπάθειες άλλων. Παράδειγμα το "δωρεάν ασύρματο δίκτυο στα ΚΤΕΛ Αχαΐας" που έγινε με συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι υποχρεωμένοι να το αναφέρουν αυτό, αλλά σκοπίμως το παραλείπουν.
 
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για δημιουργία  "αξιόπιστου εθνικού wi-fi με πρόσβαση για όλους τους πολίτες". Δύο μικρές επισημάνσεις: η πρώτη οτι το wi-fi είναι εμπορικό σήμα, οπότε η σωστή έκφραση είναι εθνικού δικτύου ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η δεύτερη παρατήρηση είναι για τα σημεία. Η ΕΕΤΤ ζητάει από τον δήμο Πατρέων να υποδείξει σημεία με μεγάλη προσέλευση κόσμου, σημεία στα οποία υπάρχει ήδη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, πλατεία Γεωργίου, Μαρίνα, παραλίες Ρίου και Ψαθόπυργου. Μάλιστα η λειτουργία αυτών των σημείων πρόσβασης κοστίζει στον δήμο Πατρέων 16.000€ το χρόνο για συντήρηση.

Οπότε ο δήμος Πατρέων έβγαλε ανακοίνωση και πανυγηρίζει για κάτι το οποίο υπάρχει ήδη, κοστίζει κάπως ακριβά και δεν είναι πρωτοβουλία των πολιτικών μας αλλά ευρωπαϊκή πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου