This is Patra, Greece: Ιανουαρίου 2016

24 Ιανουαρίου 2016

Οικοτουριστική εξόρμηση στις Αλυκές Αιγίου

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου σας προσκαλεί στην οικοτουριστική εξόρμηση στις Αλυκές Αιγίου. Το πρόγραμμα της εξόρμησης περιλαμβάνει επίσκεψη και πεζοπορία στις Αλυκές Αιγίου, παρατήρηση πουλιών, εθελοντικός καθαρισμός με την συμβολή της διεύθυνσης καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου Αιγιάλειας, επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Αιγίου.

Για την συμμετοχή και την καλύτερη διεξαγωγή της περιβαλλοντικής δράσης, θα υπάρχει πούλμαν για το κοινό που θα αναχωρήσει στις 9:00 το πρωί της Κυριακής από το parking Γ. Καλεντζιώτη στη Πάτρα (πλησίον Φάρου) με συμβολικό εισιτήριο. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο της ΟΙΚΙΠΑ στο 2610321010 (Δευτέρα-Παρασκευή 7-9 μμ.).

19 Ιανουαρίου 2016

«Η λεμονιά» του Εράν Ρικλίς από την ΟΙΚΙΠΑ

Συνεχίζεται η προβολή ταινιών με οικολογικά στοιχεία από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας και η πρώτη ταινία για φέτος είναι «Η λεμονιά» (Etz limon) του Εράν Ρικλίς. Η προβολή της ταινίας θα γίνει την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ. ακριβώς, στο στέκι της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας ( Σαχτούρη 64). Μία ταινία του 2008 από το Ισραήλ για τη διαμάχη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών με φόντο έναν λεμονόκηπο. Είναι μια ιστορία για μερικές λεμονιές που κάποιος τις θεωρεί «απειλή για την εθνική ασφάλεια» και θέλει να τις κόψει. «Η λεμονιά» είναι μια ιστορία για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη δύσκολη θέση να παλεύουν για ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν λυθεί εύκολα, εάν και μόνο άκουγαν προσεκτικά ο ένας τον άλλον – ή τουλάχιστον, την ίδια τη Φύση.

Στην ταινία «ακούμε» την απέλπιδα φωνή της φύσης, που δεν έχει καταφέρει να ακουστεί στον μέσο άνθρωπο. Για τον άνθρωπο, ο άνθρωπος έχει πρωταρχική αξία, αλλά για την ανώτερη μας φύση, η ζωή ενός δέντρου είναι ισοδύναμη με αυτή ενός ανθρώπου. Η φύση μπορεί να ζήσει χωρίς εμάς, εμείς δεν μπορούμε χωρίς τη φύση και αυτό και μόνο της προσδίδει ανωτερότητα. Αν επιβίωσε ένα τόσο ιδιαίτερα καταστροφικό ον, σαν τον άνθρωπο, τόσους αιώνες οφείλονταν στην εναρμόνιση του με τη φύση. Είναι ολοζώντανος ο κίνδυνος πως αν δεν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, ίσως βρεθούμε προ τραγικών τετελεσμένων γεγονότων.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα κουβεντιάσουμε για τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης και τις σημαντικές συνέπειες για τον άνθρωπο που συνεπάγεται η καταστροφή της.