This is Patra, Greece: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Πάτρα

16 Σεπτεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Πάτρα

Μαζί με τον Σεπτέμβριο έρχονται τα πρωτοβρόχια, οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία, και οι γονείς στα αυτοκίνητα. Κάθε Σεπτέμβριο κάθε ελληνική πόλη που σέβεται την ιστορία της θα προσπαθήσει να λύσει ως δια μαγείας δύο προβλήματα: τις πλημμύρες και το κυκλοφοριακό.

Η Πάτρα ανήκει στις πόλεις που έχουν εντονότερο κυκλοφοριακό, έχοντας εν μέρει κρύψει το πρόβλημα των πλημμυρών με έργα στους χειμάρρους πέριξ του κέντρου. Κάθε Σεπτέμβριο ο εκάστοτε δήμαρχος της πόλης θα επαναλειτουργήσει τα παρκόμετρα, θα ζητήσει περισσότερη αστυνόμευση, αλλά δεν θα επιβάλει μέτρα που θα ταράξουν τους Πατρινούς, έστω και λίγο όπως οι κορύνες. Γιατί το αυτοκίνητο για τον Πατρινό είναι σταθερή αξία και αποτελεί κοινωνικό στάτους. Το ποδήλατο είναι ωραίο για το Άμστερνταμ και το λεωφορείο για το Λονδίνο, αλλά στην Πάτρα βολεύει μόνο το αυτοκίνητο μέσα στον πεζόδρομο.
Υπό αυτές τις συνθήκες το 2016 θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά όπου η Πάτρα θα προσπαθήσει να βελτιώσει το κυκλοφοριακό της απέχοντας από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.
Η Πάτρα συμμετείχε στο πρόγραμμα το 2012 μαζί με άλλους τρεις δήμους της χώρας. Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά όπου η Πάτρα συμμετείχε - καθαρά τυπικά - στο πρόγραμμα. Η Κυριακή 22η Σεπτεμβρίου 2013 είχε ανακηρυχθεί "Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο" για την Πάτρα, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε αυτοκίνητα σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους ή μηχανάκια σε κάθε διαθέσιμο ελεύθερο δημόσιο χώρο.

Το 2014 η Πάτρα απείχε από το πρόγραμμα, αλλά αυξήθηκαν σε δεκαεπτά οι πόλεις της Ελλάδας που συμμετείχαν σε αυτό.
Το 2015 οι ελληνικές πόλεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έγιναν είκοσι, με την Πάτρα να λάμπει δια της απουσίας της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Το 2016 οι ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έγιναν 77(!), αλλά η Πάτρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά απέχει από το πρόγραμμα. Φυσικά συμμετέχουμε στην επίλυση του κυκλοφοριακού με το σπάσιμο του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων και με την επαναφορά των παρκομέτρων.

Ο κύριος Πελετίδης γνωρίζει οτι τα περισσότερα προβλήματα απαιτούν σύγκρουση για να λυθούν, αλλά τι να κάνεις όταν το πρόβλημα το δημιουργούν οι Πατρινοί και δεν θέλεις να συγκρουστείς μαζί τους;
Λύση του κυκλοφοριακού χωρίς κλήσεις, κορύνες, αφαίρεση πινακίδων για στάθμευση σε πεζόδρομο/πεζοδρόμιο, και πίεση στο αστικό ΚΤΕΛ για μηνιαίες κάρτες και αλλαγές, δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει.

Καλό φθινόπωρο και το 2017 θα είμαστε πάλι εδώ όταν η Πάτρα και πάλι δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά θα ξαναλειτουργήσουν τα παρκόμετρα, θα ενταθεί η αστυνόμευση και θα αποκτήσουμε κυκλοφοριακή παιδεία με μαγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου