This is Patra, Greece: Ανακοίνωση για τη μη συμμετοχή της Αυτόνομης ΠΟ στο «1ο Θέμης Ρήγας Cup»

12 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση για τη μη συμμετοχή της Αυτόνομης ΠΟ στο «1ο Θέμης Ρήγας Cup»

Με μια πολύ σωστή ανακοίνωση η Αυτόνομη Π.Ο. αρνήθηκε να συμμετέχει στο «1ο Θέμης Ρήγας Cup». Αντιρατσιστική εκδήλωση με χορηγό την Πελοπόννησο δεν μπορεί να υποστηρίξει κανένας σοβαρός άνθρωπος.
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση της Αυτόνομης Π.Ο.
 
«…η δημιουργία μιας ομάδας, που δεν θα έχει κανέναν πάνω από το κεφάλι της (ιδιοκτήτη-χορηγό κ.ο.κ)…Ο χαρακτήρας της άλλωστε, είναι καθαρά μη-κερδοσκοπικός και αντι-εμπορικός, στηρίζεται στην αυτοδιαχείριση των μελών της, στην ισότητα και στην ιδεολογία περί αντιφασισμού και αντιρατσισμού…»

(αποσπάσματα  δανεισμένα από  το  κείμενο  «Λίγα λόγια για την “ΑΥΤΟΝΟΜΗ Π.Ο.»  που υπάρχει  στην  ηλεκτρονική  σελίδα  της  ομάδας  μας  http://aftonomipo.wordpress.com)
Στα μέσα του καλοκαιριού η ομάδα μας, ΑΥΤΟΝΟΜΗ Π.Ο., δέχτηκε πρόταση από το ποδοσφαιρικό σωματείο του ΑΕΤΟΥ ΡΙΟΥ, για την  διενέργεια ενός φιλικού στις αρχές του Σεπτέμβρη, πρόταση που αποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά, καθώς είναι ένα σωματείο με το οποίο είχαμε και θα συνεχίσουμε, ελπίζουμε, να έχουμε καλές σχέσεις.
Με έκπληξη όμως είδαμε το φιλικό στο οποίο είχαμε συμφωνήσει να συμμετέχουμε, να εντάσσεται στο «1ο ΘΕΜΗΣ ΡΗΓΑΣ CUP» κάτι για το οποίο ποτέ δεν συμφωνήσαμε και δεν ενημερωθήκαμε.
Στο συγκεκριμένο τουρνουά δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε από την στιγμή που υπάρχουν χορηγοί, η παρουσία των οποίων αποτελεί μια συνθήκη ριζικά αντίθετη με τις βασικές αξίες δημιουργίας της ομάδας μας.
Αποτελεί βασική και αξιακή θέση μας, ότι οι σχέσεις πληρωμών, η παρουσία χορηγών και η οικονομική εξάρτηση από αυτούς, είναι αυτά που δηλητηριάζουν την αγνή πρόθεση για το παιχνίδι, μετατρέποντας το σε εμπόρευμα και εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα στην ίδια λογική, του όλα είναι χρήμα, όλους όσους ασχολούνται με αυτό (παίχτες, προπονητές, παράγοντες, οπαδούς,  φιλάθλους). Έχουμε συνειδητά επιλέξει τον δρόμο της αυτοοργάνωσης, σύμφωνα με τις αρχές της οποίας δομηθήκαμε σαν ομάδα και από τις οποίες δεν έχουμε σκοπό να παρεκκλίνουμε.
Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια, για την πρωτοβουλία του ποδοσφαιρικού σωματείου του ΑΕΤΟΥ ΡΙΟΥ να δώσει αντιρατσιστικό χαρακτήρα στο μεταξύ μας φιλικό. Στην περίοδο και στις συνθήκες που ζούμε, όλοι οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όσους το έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από χρώματα, έθνη, φυλές, φύλα σεξουαλική προτίμηση και κάθε άλλου είδους διαχωρισμό, στήνοντας αναχώματα και εμποδίζοντας με κάθε τρόπο την εξάπλωση και την παρουσία κάθε είδους φασιστικής ή ρατσιστικής λογικής.
Θα θέλαμε όμως να κάνουμε και μία επισήμανση: Δεν νοείται, τουλάχιστον στο δικό μας μυαλό, οποιαδήποτε αντιρατσιστική εκδήλωση με χορηγό επικοινωνίας το ακατάλληλο ακόμα και για ανακύκλωση σύνολο χάρτινων σελίδων με το όνομα «Πελοπόννησος». Η εν λόγω (ας την πούμε) εφημερίδα είναι αυτή που καθημερινά φιλοξενεί αισχρά και ρατσιστικά άρθρα για μετανάστες και Ρομά, είναι αυτή που πρόσφατα πανηγύριζε με διθυραμβικά πρωτοσέλιδα κατά την εξέλιξη του πογκρόμ εναντίον των μεταναστών με το οξύμωρο όνομα «ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ», είναι αυτή που λοιδόρησε και κατασυκοφάντησε αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, σαν το δικό μας, επικροτώντας και πανηγυρίζοντας για την κατασταλτική επιχείρηση του Αυγούστου του 2013.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση του το σωματείο του ΑΕΤΟΥ ΡΙΟΥ, αλλά δυστυχώς για τους παραπάνω λόγους δεν θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε. Από μεριά μας δεν πιστεύουμε ότι υπήρχε καμία κακόβουλη διάθεση από τους ανθρώπους του ΑΕΤΟΥ ΡΙΟΥ,  η έλλειψη όμως επαρκούς επικοινωνίας και μια σειρά παρανοήσεων οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.
ΑΥΤΟΝΟΜΗ Π.Ο. / 9 Σεπτέμβρη 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου