This is Patra, Greece: Παρουσίαση βιβλίου «Μίμαρου διάλογοι»

4 Απριλίου 2014

Παρουσίαση βιβλίου «Μίμαρου διάλογοι»

Το βιβλίο «Μίμαρου διάλογοι» του Άρη Μηλιώνη θα παρουσιαστεί το Σάββατο 5 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. στην Αγορά Αργύρη στο πλαίσιο των 5ων Αγώνων Ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Θα μιλήσουν οι Τάκης Τσονάκας, Θωμάς Αγραφιώτης και ο συγγραφέας. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πάτρας και του Μίμαρου στη γέννηση του ελληνικού καραγκιόζη είναι αφιερωμένο το βιβλίο το οποίο μόλις εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.
Η Πάτρα συναντήθηκε με τον καραγκιόζη στα τέλη του 19ου αιώνα κι από τότε αποτελεί την αφετηρία του μεγάλου ελληνικού ταξιδιού αυτού του σπουδαίου ήρωα. Με πρωτεργάτες το θρυλικό πατρινό καραγκιοζοπαίχτη Μίμαρο και τους μαθητές του, η πόλη δέθηκε με τον καραγκιόζη, έζησε από τότε μαζί του μεγάλες δόξες σε πλατείες, ανοιχτά και κλειστά θέατρα κι έκανε το θέατρο σκιών μέρος της λαϊκής της παράδοσης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Σαρδούνης και γεννήθηκε στην Πάτρα το 1865. Δικές του δημιουργίες είναι και οι γνωστοί συμπρωταγωνιστές στις ιστορίες του Καραγκιόζη όπως ο «σιορ Διονύσιος», ο «μπάρμπα – Γιώργος», ο «Μορφονιός» και άλλοι.
Στο βιβλίο «Μίμαρου διάλογοι» ο ερευνητής του θεάτρου σκιών Άρης Μηλιώνης ανασυνθέτει με θεατρικό τρόπο την ιστορία του καραγκιόζη στα τέλη του 19ου αιώνα και ζωντανεύει το κλίμα της Πάτρας εκείνης της εποχής, φωτίζοντας το σπουδαίο ρόλο του Μίμαρου.
Ο Θωμάς Αγραφιώτης, Δρ. Παιδαγωγικής, καραγκιοζοπαίχτης και συγγραφέας αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου: «Στους διαλόγους του Μίμαρου με τον Καραγκιόζη και τους άλλους ήρωες, έχουμε τη δράση και την αντίδραση, το λόγο και τον αντίλογο, έτσι ώστε ο ζωοποιός αυτός λόγος να δημιουργεί και να γεννά, κάτι που άλλωστε πετύχαινε, εξ αρχαιοτάτων χρόνων, στο θέατρο αλλά και στη φιλοσοφία. Γέννημα αυτών των διαλεκτικών συγκρούσεων, λοιπόν, είναι οι ''Μίμαρου Διάλογοι''...». 
Πηγή: Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων


Περισσότερα για την ζωή και την δράση του φιλοαναρχικού Δημήτρη "Μίμαρου" Σαρδούνη στο σχετικό άρθρο του Indymedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου