This is Patra, Greece: Η δημοσιογραφία του copy paste

24 Ιουλίου 2013

Η δημοσιογραφία του copy paste

Τα τοπικά ΜΜΕ, τόσο οι εφημερίδες όσο και τα "δημοσιογραφικά" portals, έχουν επιδοθεί σε μία δημοσιογραφία άκριτου copy paste. Δυστυχώς δεν αρκούνται στην απλή αντιγραφή και επικόλληση κειμένου αλλά στον εμπλουτισμό της είδησης, πολλές φορές χωρίς κατανόηση της είδησης.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Πατρέων αναρτήθηκε η εξής είδηση:
Στον καθαρισμό του αγάλματος του αγωνιστή του 1821 στην πλατεία Ομονοίας, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κώστας Δημητριάδης, προχώρησαν τα συνεργεία των τομέων Καθαριότητας και Αυτεπιστασίας του Δήμου Πατρέων.Το άγαλμα είχε υποστεί φθορές από το χρόνο, αλλά κυρίως από βανδάλους. Ο καθαρισμός έγινε με ιδιαίτερη προσοχή και με ειδικά υλικά προκειμένου να προστατευτεί από φθορές και διαβρώσεις.

Η είδηση από την σελίδα της εφημερίδας Πελοπόννησος μεταφέρθηκε ως εξής:
Στον καθαρισμό του αγάλματος του αγωνιστή του 1821 Δημητριάδη στην πλατεία Ομονοίας, προχώρησαν τα συνεργεία των τομέων Καθαριότητας και Αυτεπιστασίας του Δήμου Πατρέων.  
  
Οπότε και το "ενημερωτικό" και "δημοσιογραφικό" portal The Best μετέδωσε την είδηση:
 Στον καθαρισμό του αγάλματος του αγωνιστή του 1821 Δημητριάδη στην πλατεία Ομονοίας, προχώρησαν τα συνεργεία των τομέων Καθαριότητας και Αυτεπιστασίας του Δήμου Πατρέων.

Αγαπητοί φίλοι δημοσιογράφοι, οι bloggers συνηθίζουμε να κάνουμε αντιγραφή ειδήσεων, αλλά πάντα (ή σχεδόν πάντα) αναφέρουμε την πηγή, και το πιο σημαντικό, δεν αλλάζουμε την είδηση κατά την αντιγραφή παραποιώντας την.



Ελπίζουμε οι δημοσιογράφοι των portals να διορθώσουν την είδηση γιατί συμβάλλουν στην έλλειψη ιστορικής μνήμης για την οποία κατηγορούν τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου