This is Patra, Greece: Κλειστές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συνεχή εξοντωτικά οικονομικά μέτρα

7 Οκτωβρίου 2011

Κλειστές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συνεχή εξοντωτικά οικονομικά μέτρα

"Αύριο Παρασκευή όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων θα παραμείνουν κλειστές για όλο το 24ωρο, όπως αποφάσισε, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά, το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου.
 
Με την αυριανή συμβολική κινητοποίησή του ο Δήμος Πατρέων διαμαρτύρεται και καταδικάζει τα διαρκή εξοντωτικά φοροεισπρακτικά μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση κατ΄ απαίτηση της τρόικας και τα οποία πνίγουν τον Έλληνα πολίτη, περιορίζουν δραματικά το εισόδημά του και καθιστούν την επιβίωσή του από προβληματική έως αδύνατη.
 
Ο Δήμος της Πάτρας, ο τρίτος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, είναι ο πρώτος Δήμος που βάζει συμβολικά «λουκέτο», στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση και στην τρόικα, ότι ο λαός έχει φτάσει τα όριά του. Ότι δεν αντέχει άλλο. Ότι τα νοικοκυριά της Πάτρας κι όλης της Ελλάδας πλήττονται βάναυσα από τη φτώχεια, τις απολύσεις και τη χρεοκοπία τους.
 
Ως ο πλέον αντιπροσωπευτικός λαϊκός θεσμός με άμεση επαφή με τους πολίτες και με χρέος να τους εκπροσωπεί και να μεταφέρει τη φωνή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ο Δήμος Πατρέων, μεταφέρει αύριο στην κυβέρνηση και την τρόικα την κραυγή της τοπικής κοινωνίας.
 
Την κραυγή απόγνωσης των δεκάδων χιλιάδων ανέργων, των δεκάδων χιλιάδων εμπόρων και μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, των μισθωτών, των δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων που πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την εφεδρεία και τις απολύσεις.
 
Με εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Δημαρά το Δημοτικό Συμοβύλιο του Δήμου Πατρέων
 
- Καταδικάζει τη λήψη νέων μέτρων,
- Απαιτεί την απόσυρση του τέλους στα ακίνητα και την εγκατάλειψη της ιδέας επιβολής κάθε πρόσθετου μέτρου και πρόσθετου τέλους.
- Απαιτεί να μην εφαρμοστεί ο εργασιακός μεσαίωνας που φέρνει η εφεδρεία,
- Απαιτεί να ανασταλούν επ’ αόριστον οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί λόγω χρεών προς το δημόσιο, τις Τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους ιδιώτες,
 
- Απαιτεί να καταργηθεί ο υψηλός ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής
- Απαιτεί -να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αυτοί που μα έφεραν σε αυτή την τραγική κατάσταση
 
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας απαιτεί:
- Να δοθεί νέα περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των σεισμοδανείων και των δανείων που έλαβαν τοπικές επιχειρήσεις μέσω ΤΕΜΠΕ λόγω των πυρκαγιών,
- Να ληφθούν μέτρα σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη,
- Να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές του Δήμου για να μπορέσουν να στηρίξουν τους άνεργους και τις οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
 
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
 
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Δημάρχου Πατρέων, Γιάννη Δημαρά, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο.
 
«Αφορμή για τη σημερινή μας συνάντηση είναι η αυριανή κινητοποίηση του Δήμου Πατρέων ενάντια στην φτώχεια, στις απολύσεις και την χρεοκοπία των πολιτών. Ενάντια στη μέγγενη των νέων μέτρων που μέσα σε λίγες μέρες γίνονται παλιά καθώς παίρνουν τη θέση τους νέα μέτρα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο δυσβάσταχτα, ακόμη πιο εξοντωτικά...
Μέτρα που δεν έχουν τέλος και που αφορούν πάντα τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα και σε τίποτε δεν θίγουν τους έχοντες, τους μεγαλοκαρχαρίες, τους μεγαοοφειλέτες του δημοσίου, αυτούς που πάντα διαφεύγουν μαζί με τα εισοδήματά τους που κατευθύνονται προκλητικά στις τράπεζες του εξωτερικού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας στη τελευταία συνεδρίασή του έκανε αποδεκτή την εισήγησή μου για κλείσιμο του Δήμου της Πάτρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συνεχή εξοντωτικά μέτρα κατ΄απαίτηση της τρόικας, τα οποία πνίγουν τον Έλληνα πολίτη και καθιστούν την επιβίωσή του από προβληματική έως αδύνατη.
Για αυτό και αύριο Παρασκευή, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων θα παραμείνουν κλειστές για όλο το 24ωρο.
Ο Δήμος της Πάτρας, ο τρίτος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, είναι ο πρώτος Δήμος που βάζει συμβολικά λουκέτο,   στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την τρόικα, ότι ο λαός έχει φτάσει τα όριά του. Ότι δεν αντέχει άλλο. Ότι ο κόμπος έχει φτάσει προ πολλού στο χτένι.
Ως ο πλέον αντιπροσωπευτικός λαϊκός θεσμός με άμεση επαφή με τους πολίτες και με χρέος του να τους εκπροσωπεί και να μεταφέρει τη φωνή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ο Δήμος μας, μεταφέρει με αυτή του την πρωτοβουλία στην κυβέρνηση και την τρόικα την κραυγή της τοπικής κοινωνίας.
Την κραυγή απόγνωσης των δεκάδων χιλιάδων ανέργων, των δεκάδων χιλιάδων εμπόρων και μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, των μισθωτών, των δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων που πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την εφεδρεία και τις απολύσεις.
Μεταφέρει την φωνή αγανάκτησης των πολιτών που ζουν στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά και δεν βλέπουν από πουθενά προοπτική.
Αυτών που αναζητούν δουλειά και βρίσκουν παντού κλειστές πόρτες. 
Aυτών που βλέπουν τα εισοδήματά τους να βγαίνουν στο σφυρί.
Όλοι ζούμε αυτή την κατάσταση στην πόλη μας.
Κάθε εβδομάδα που δέχομαι τους πολίτες, γίνομαι μάρτυρας απίστευτων οικογενειακών και προσωπικών δραμάτων, καθώς η ανεργία μαστίζει την περιοχή μας. Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι για τις 51 θέσεις οκταμηνιτών στον Δήμο μας έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήσεις από συμπολίτες μας. Χιλιάδες αιτήσεις για 51 θέσεις. Καταλαβαίνετε τι γίνεται στην κοινωνία.
Ο Δήμος Πατρέων με την αυριανή κινητοποίηση απαντά στο αίτημα για αποφυγή της δημοσιονομικής χρεοκοπίας, με το αίτημα για αποφυγή της χρεοκοπίας των νοικοκυριών.
Κάποιοι πρέπει να πάρουν το μέρος των πολιτών. Κάποιοι πρέπει να αντιδράσουν για να μην θεωρούν ούτε οι κυβερνώντες ούτε οι ξένοι εντολείς τους ότι η χώρα μας είναι ένα πεδίο βολής ή ακόμη χειρότερα ένα πεδίο πειραματισμού με στόχους τους ανθρώπους της.
Αυτό το ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει, οφείλει να τον διαδραματίσει, η αυτοδιοίκηση. Γιατί η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ακηδεμόνευτη, χωρίς κομματικές ταμπέλες, χωρίς εξαρτήσεις που της βάζουν φίμωτρο, χωρίς μικροπολιτικές εμμονές που την κάνουν να χάνει το ρόλο της και να μετατρέπεται σε εντολοδόχο μέτρων και πολιτικών.
Αυτός είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης. Να είναι δίπλα στους πολίτες. Να διεκδικεί μαζί τους
Θα περίμενα για αυτό το λόγο και από άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής μας να έχουν προβεί σε ανάλογες ενέργειες ή να έχουν βρει τρόπο να εκφράσουν με δυναμισμό την αντίθεσή τους σε όσα συμβαίνουν.
Θα περίμενα να έχουν αντιδράσει υπερασπιζόμενοι αν όχι τους πολίτες, αν δεν κρίνουν ότι τους το οφείλουν, τουλάχιστον το μέλλον αυτού καθεαυτού του θεσμού της αυτοδιοίκησης, το οποίο βάλλεται από την οικονομική ανέχεια και την αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών αναγκών.
Υπ΄ αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε ότι κλείνουμε το Δήμο για μια μέρα για να μην τον κλείσουμε για πάντα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Δήμοι της χώρας έχουν στραγγαλιστεί οικονομικά και με τον Καλλικράτη έχουν επιφορτιστεί με πολλές νέες αρμοδιότητες και υπηρεσίες οι οποίες δεν συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κονδύλια.
Και το αδιέξοδο μεγαλώνει. Και οι Δήμοι πνίγονται στα χρέη και στην αδυναμία να καλύψουν ακόμη και τις λειτουργικές τους ανάγκες, καθώς αντί να παίρνουν προσωπικό καλούνται να κάνουν και απολύσεις! Μόνη ελπίδα για την παραγωγή του παραμικρού έργου, τουλάχιστον για την Πάτρα, είναι όπως έχω ξαναπεί, τα χρήματα του ΕΣΠΑ, τα οποία δυστυχώς, με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατευθύνονται για αλλού.
Θέλω να τελειώσω επισημαίνοντας ότι πρόθεσή μας ήταν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς της Πάτρας στην αυριανή κινητοποίηση για αυτό το λόγο και είχαμε   ζητήσει από τους φορείς την διακοπή κάθε δραστηριότητας στην πόλη.
Δυστυχώς όμως για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τον Δήμο, αυτή η έκκληση δεν βρήκε ανταπόκριση.
Καλώ ωστόσο άλλη μια φορά τους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής μας να αντιδράσουν και εύχομαι αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων να βρει πολλούς συνεχιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου